Wat bezielde Tim Holmes toen hij een foto maakte van zijn vrouw en hun vijf kleinkinderen in de leeftijd van 2 tot 11 jaar oud die hun toevlucht hadden gezocht in het water? Op de vlucht voor de verstikkende rook en de hitte die de felle branden op het Australische eiland Tasmanië verspreidden, hadden zij zich verschanst in het water onder een steiger.

Ik probeer mij voor te stellen hoe Tim Holmes zijn verbouwereerde vrouw toeschreeuwt dat hij deze foto toch echt moet maken. Terwijl oma Holmes, met een fles mangosap in haar rechterhand, twee van haar vijf kleinkinderen op de arm houdt heeft Tim door zijn zoeker al gezien dat deze fascinerende scène de hele wereld over zal gaan en zijn kinderen en kleinkinderen wellicht wat extra geld zal opleveren om hun afgebrande huis weer op te kunnen bouwen. Een sterk beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden.

Eind december bracht ik een bezoek aan Kenia op mijn geliefde Afrikaanse continent. In twee weken tijd reisde ik kriskras door het land, laafde mij aan de gesprekken met Kenianen, genoot van het natuurschoon, bezocht projecten in de slums van Nairobi en adopteerde op de laatste dag van mijn bezoek een kleine weesolifant. Terwijl er legio projecten in Kenia zitten te wachten op steun van rijke Westerlingen, koos ik voor een weeshuis voor olifantjes wiens moeders om hun ivoren slagtanden het leven hebben gelaten. Olifanten? Daar zijn er in Kenia toch meer dan genoeg van (teveel zeggen sommigen zelfs)? Klopt, maar naast dat ik olifanten te gekke beesten vindt, ben ik de afgelopen maanden via een uitgekiende campagne van de David Sheldrick Wildlife Trust overgehaald om hen te gaan steunen. Hun grotendeels online campagne is geraffineerd. Met Tim Holmes-achtige beelden word ik dagelijks op Facebook bestookt met de meest aandoenlijke foto’s van moederloze olifantjes en met films met de meest prachtige beelden van het familieleven van de sympathieke dikhuiden.

Aanstaande donderdagnacht kunnen we allemaal getuige zijn van een andere geraffineerde mediacampagne. Oprah Winfrey brengt dan een bezoek aan het huis van Lance Armstrong in Texas. De ‘coming-out’ van Lance Armstrong is tot in de puntjes voorbereid. Het begon met de stilte, toen de foto op Twitter en zo werd de wereld langzaam klaargemaakt voor zijn bekentenis. Gister wist de NY Times te melden dat hij een ‘limited confession’ zal afleggen, terwijl Armstrong zelf in een kort telefonisch interview het volgende verklaarde:

“Oprah is clever. She’s seen people questioning whether she will go deep. I’ve assured her that I want her to go deep with her questions, and I’m going to answer those questions openly, honestly and with full transparency. And, quite frankly, I’m looking forward to it.”

Touché, ik kan niet wachten op de beelden.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com