Iedere vrijdagmiddag stroomt mijn mailbox vol met e-mails vanuit de RVD met de afspraken die er in de ministerraad zijn gemaakt, het tijdstip van de persconferentie van de minister-president en met de agenda’s van de verschillende bewindspersonen. In de mail met de agenda’s van de bewindslieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken viel mijn oog meteen op die van minister Ploumen. Op donderdag 31 januari houdt zij een toespraak bij de Zimbabwe Conferentie in Den Haag.

Een uitgebreide search op het internet levert hoegenaamd geen extra informatie op. Ja, dat de Zimbabwe Conferentie plaatsvindt op het ministerie zelf aan de Bezuidenhoutseweg en dat die tot stand komt in samenwerking met het Afrika Studie Centrum. Maar daar houdt het ook mee op. Geen idee waar het precies over gaat en wie er nog meer in de zaal zitten.

Op dezelfde dag dat ik de agenda van Ploumen onder ogen kreeg, opende de nieuwste editie van de Zuid-Afrikaanse Weekly Mail & Guardian met: ‘SANDF (South African National Defense Force) choppers for Mugabe.’

De Zuid-Afrikaanse onderzoeksjournalisten hebben beslag weten te leggen op de notulen van een geheim overleg tussen de ministers van Defensie van Zuid-Afrika en Zimbabwe, twee maanden geleden in Kaapstad. In de notulen staat onder  het kopje ‘disposal of Alouette III helikopters and spares‘ te lezen dat de administratieve afwikkeling binnen de SANDF heeft plaatsgevonden en dat het materieel zal worden overgedragen aan de Zimbabwe Defense Force (ZDF). Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Defensie heeft de berichtgeving van de krant bevestigd en toegevoegd dat het om een donatie zou gaan.

Pikant en sinister detail is dat Zimbabwe zich opmaakt voor nieuwe verkiezingen, die ergens tussen maart en mei van dit jaar gehouden zouden moeten worden. De donaties van Zuid-Afrikaanse helikopters aan het Zimbabwaanse regime voedt de speculaties dat het Zimbabwaanse leger zich, net als bij de verkiezingen van 2008, opmaakt om de regerende ZANU-PF partij van dictator Robert Mugabe aan de macht te houden.

En zo brengt helikopter-gate mij bij de toespraak die minister Ploumen aanstaande vrijdag zal houden in Den Haag tijdens de Zimbabwe conferentie. In één van haar eerste toespraken als kersvers minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op de Afrikadag van de Evert Vermeer Stichting zei zij onder meer: ‘[….] Maar dat kan niet zonder stabiele landen met een goede overheid. Dus wil ik samen werken aan vrede, veiligheid en goed bestuur. Maar als gezegd: landen kunnen veel problemen niet alleen oplossen. En daarom zoek ik internationale samenwerking ─ bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, energie en het financiële systeem. Op al deze niveaus heeft Nederland veel te bieden.’

Aanstaande donderdag lijkt mij een uitstekend moment voor minister Ploumen om de volgende stap te zetten. Om als Nederland het voortouw te nemen ten aanzien van de politieke ontwikkelingen in Zimbabwe. Om Zuid-Afrika keihard aan te spreken op haar steun aan het regime van Mugabe. Om een stevige internationale coalitie te smeden tegen Mugabe en voor (een transitie naar) meer democratie in Zimbabwe. En vooral om te laten zien dat minister Ploumen en de rest van het kabinet Rutte-II het niet alleen bij mij mooie woorden houden, maar ook durven en in staat zijn om onze mooie woorden om te zetten in daden.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com