Afgelopen zaterdag schakelde Mali gastland Zuid-Afrika uit in de kwartfinales van de Africa Cup of Nations. Bij de persconferentie na afloop van de wedstrijd verscheen de winnende aanvoeder Seydou Keita met een Malinese vlag om zijn schouders geslagen.

Verwijzend naar de recente terreinwinst op de Islamitische rebellen in zijn land zei een geëmotioneerde Keita dat ‘[…] onze overwinning op Zuid-Afrika Mali in staat stelt weer trots te zijn en ik draag de vlag die nu in het noorden weer net zo fier wappert als in het zuiden van ons land [….]’

Het is niet de eerste keer tijdens dit toernooi dat de voormalig Barcelona speler politiek stelling neemt. Na afloop van de openingswedstrijd van Mali verscheen Keita op de persconferentie in een t-shirt met daarop de tekst: ‘Peace in our country’.

Het optreden van de Malinese sterspeler is een zege voor zowel zijn eigen (interim) president Dioncounda Traoré als voor de Franse president Francois Hollande. De inmiddels weken durende militaire strijd tegen de Islamitische rebellen kan steun uit onverdachte hoek uitstekend gebruiken.

Dat geldt eigenlijk voor iedere campagne waar ook ter wereld. Of het nou gaat om Bruce Springsteen die Barack Obama aanprijst als de beste keuze voor de Verenigde Staten, Clint Eastwood die de comeback van automerk Chrysler kracht bijzet of Pinkpop-baas Jan Smeets die zich uitspreekt voor de PvdA van Diederik Samsom. Het zijn allemaal welkome ‘endorsements’ voor de te voeren campagnes.

Seydou Keita lijkt de ideale ambassadeur voor Mali te zijn. Niet alleen is de geloofwaardigheid van voetballers in Afrika vele malen groter dan dat van politici, Keita heeft daarnaast ook nog eens een bewezen trackrecord als het gaat om betrokkenheid bij zijn eigen land. Precies een jaar geleden, ook tijdens een persconferentie na afloop van een wedstrijd in de Africa Cup of Nations richtte hij het woord direct tot de president van Mali en zei: ‘I’m afraid for my country, I want to say to my people what’s happening is not normal, we’re not used to that. We are all Malians, it’s not normal that we kill ourselves. I have a message to the president of the Republic – do your maximum so the situation stops.’

Ook gisteravond, aan de vooravond van de halve finale* van Mali tegen Nigeria gebruikte Keita de persconferentie voor een politiek statement toen hij verklaarde dat de situatie in zijn land langzaam aan het normaliseren is en dat zijn team in de wedstrijd om een finaleplaats tegen Nigeria vooral vreugde voor Mali en de Malinesen wil brengen.

Ik kan niet wachten op de persconferentie van vanavond.

 

* Eurosport zendt alle wedstrijden van de Africa Cup of Nations live uit.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com