Met de titel van dit blog begeef ik mij op gevaarlijk terrein, want de media bekritiseren is altijd link. Maar toen ik bijgaande tweet kreeg van de chef buitenland van RTL Nieuws wist ik dat het onderwerp voor mijn volgende weblog was geboren.

Het begon allemaal met een berichtje van RTL-verslaggever ter plaatse Koen de Regt die via twitter zijn verbazing uitsprak over het (vooralsnog) uitblijven van ernstige geweldsmisdrijven tijdens het WK in Zuid-Afrika.

De verbazing van De Regt was koren op mijn molen en dus reageerde ik meteen met de oproep aan hem om daar dan ook een item voor RTL Nieuws van te maken.

In mijn ogen is de constatering van De Regt namelijk meer dan nieuws alleen, het is ook een correctie op eigen werk. En verdient alleen daarom al een item.
In de perceptie van velen buiten Zuid-Afrika is dit land een roversnest waar het levensgevaarlijk toeven is, de constatering van De Regt lijkt op een (voorlopige) rectificatie op eerdere berichtgeving in de aanloop naar het WK.

Natuurlijk is dit niet (alleen) een verwijt aan RTL Nieuws, maar veel eerder aan de journalistiek (de goede niet te na gesproken) in z’n algemeenheid. Sinds ik in Zuid-Afrika woon en werk volg ik met stijgende verbazing en ergenis de buitenlandse berichtgeving (en de Nederlandse in het bijzonder) over Zuid-Afrika. Gemakzucht wedijvert met een hang naar sensatie in de artikelen en reportages over dit land.
De moord op AWB-leider Eugène Terre’Blanche is slechts één van de vele voorbeelden.

Als bij de nieuwsselectie van de chef buitenland van RTL Nieuws echt geldt ‘crime sells – peace is boring’, dan durf ik de vraag te stellen ‘Waarom denk je dat er nauwelijks buitenlandse toeristen op het WK zijn afgekomen?’

Share →
 • Wie ooit ‘verzonnen’ heeft dat journalistiek boven kritiek verheven is, is gek. Ook journalisten mogen, ja, móeten op de vingers worden gekeken. Ik kan me je ergernis helemaal voorstellen. En als er zich dan toch iemand opwerpt om journalisten te tuchtigen, vind ik jou een stuk prettiger dan @2525.

 • “Bafana Bafana in de 1e ronde uitgeschakeld, tot daar aan toe. Maar geen moorden of verkrachtingen? De townshipbewoners presteren tot nu toe beneden alle peil.”

  Stefan van Hoek
  zelfbenoemd chef buitenland ad-interim RTL Nieuws

 • Liesbet

  Hey Alex, gaaf he, eerst de negatieve verwachtingen huizenhoog opkloppen, en daarna heb je dan weer heel veel te schrijven/filmen over verwachtingen die niet uitkomen. Werd in 1970 al geanalyseerd in een prachtige engelse case study getiteld: Demonstrations and communications. Over hoe een grote protestmars van te voren werd geframed als potentieel gewelddadig, en daarna het grootste nieuws het gebrek aan geweld was. Waar dat protest over ging wist niemand, en ik inmiddels ook niet meer. Je zou denken dat journalisten na 40 jaar dat inmiddels ook zouden snappen, maar nee.

 • Deze tweet van mij was cynisch bedoeld, vandaar de aanhalingstekens.. het is natuurlijk geen leidraad bij de keuzes van RTL Nieuws. Als je RTL Nieuws een beetje volgt (jammer dat Alex dat niet kan vanuit Zuid-Afrika) zie je dat wel. Er komen veel ‘Goed Nieuws’-verhalen voorbij en ook nu is er weer een in de maak over het rustig verlopen WK. We zijn met 3 verslaggevers aanwezig op het WK in Zuid-Afrika. Marcel Maijer voor de sport, Koen de Regt voor het Oranjegebeuren en Afrika-correspondent Arthur de Leeuw voor Zuid-Afrika. Arthur (standplaats Nairobi) is het afgelopen jaar al meerdere malen in Zuid-Afrika geweest voor voorverhalen. Dat waren geen schreeuwverhalen. Ook de afgelopen weken berichtte hij in diversiteit, zowel vanuit townships & blanke bolwerken. Kritiek is welkom, echt, ik hoor het graag als we dingen niet goed doen. Maar het is wel handig als daarbij voorbeelden genoemd worden en als onze items bekeken zijn. Een grappig bedoelde tweet kan daar toch niet onder vallen?

  Brechtje van de Moosdijk
  Chef Buitenland RTL Nieuws

 • Michael R”oling

  Noem mij lekker elitair, maar hoe kan journalistiek maar een HBO-opleiding zijn?

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com