Vandaag verschenen in het #FD

Toeval

Als voetballiefhebber, als Amsterdammer en ook nog als seizoenkaarthouder kan ik eigenlijk niet om het tumult bij de hoofdstedelijke voetbalclub AFC AJAX heen.
De afgelopen weken doen de beide kampen in het conflict er alles aan om elkaar de zwarte Piet toe te spelen. Sterker nog, voor de relatieve buitenstaander heeft het er alle schijn van dat de draaiboeken bij beide partijen al lang en breed klaar lagen om zo effectief mogelijk de strijd te kunnen voeren. Het kamp Coronel heeft minutieus een dossier opgebouwd en zelfs een communicatiebureau in de arm genomen, dat gespecialiseerd is in ‘reputatiemanagement’. Johan Cruijff en zijn volgelingen lijken hun strategie nauwgezet met de krant van wakker Nederland en het grootste voetbaltijdschrift van het land te hebben voorbereid. Bij het niets en niemand ontziende conflict bij de beursgenoteerde voetbalclub lijkt helemaal niks aan het toeval overgelaten te worden.

Ik vraag me af hoe veel dat berekenende van beide partijen nou op gaat leveren. Toeval, vaak ondersteund door een fikse portie intuïtie is bij mij op kantoor juist een wezenlijk onderdeel van onze dagelijkse bedrijfsvoering. Maakt ons dat tot slechte ondernemers? Of juist tot hele goeie ondernemers wanneer we kijken naar de smeulende puinhopen die de niets aan het toeval overlatende kemphanen bij het ‘bedrijf’ Ajax aanrichten? Het oordeel laat ik graag aan u als lezer over.

We hebben prachtige dingen gedaan voor de Dalai Lama en tegen de onderdrukking van het Tibetaanse volk. Ontstaan uit het puur toevallige feit dat een van onze medewerkers voorstelde om een neef van hem uit de brand te helpen bij een klein pro-Tibet festival in Best in Noord-Brabant. Van het een kwam het ander en zo mocht ik later Desmond Tutu en de Dalai Lama begeleiden bij hun gezamenlijke mediaoptredens.

Nadat Jan Jaap van der Wal zich onlangs wegens ziekte op het laatste moment moest afmelden voor een bijeenkomst die wij organiseerden, kwamen wij via via vlak voor showtime toevallig terecht bij een vervanger. De klik was er meteen en afgelopen week had ik een bijzonder gesprek met deze jongen die hopelijk binnenkort heel nauw met ons gaat samenwerken.

Terwijl ik het bovenstaande opschrijf bedenk ik mij dat het helemaal niet zo raar is dat toeval zo’n grote rol speelt in onze bedrijfsvoering. Onze ambitie lag 12 jaar geleden, bij de oprichting van ons bureau, helemaal niet in het bedrijfsleven. Onze blik was lange tijd juist gericht geweest op de politiek. Mijn compagnons Lennart Booij en Erik van Bruggen probeerden, door mij gesteund, duo-voorzitter van de Partij van de Arbeid te worden. We hadden gedrieën grootse plannen voor een grondige vernieuwing van het progressieve politieke landschap in Nederland. De gestaalde kaders van de sociaal-democratie smoorden onze droom echter in de kiem en daar stonden wij ineens met lege handen en een grote illusie armer. ‘Laten we dan maar gaan ondernemen en onze dromen en plannen op een heel ander speelveld verwezenlijken’, hebben we toen tegen elkaar gezegd. En zo is dus zelfs ons ondernemersavontuur uit toeval ontstaan.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com