Vandaag verschenen in het #FD

Movember

Afgelopen zomer logeerde ik een paar dagen bij mijn ouders in een klein dorpje hoog in de Franse pyreneeën. Toen ik de eerste avond boven op zolder in bed lag rook ik ineens iets eigenaardigs dat van beneden kwam. Ik besloot voor de zekerheid maar even op onderzoek uit te gaan en trof mijn vader in de keuken, druk in de weer aan het fornuis. Hij meldde mij dat hij zijn dagelijkse portie geroosterde pompoenpitten aan het bereiden was. Bij het zien van mijn verbaasde en vragende blik voegde hij daar maar meteen aan toe: ‘oh dat is heel erg goed ter voorkoming van prostaatkanker, mijn psa waarde is sinds ik dit iedere avond eet significant gedaald’.

Een paar maanden later zit ik deze column te typen met de eerste contouren van een snor op mijn bovenlip. Kort na de pompoenpittenzomer hoorde ik over de in 2003 in Australië gestartte Movember-campagne. Elk jaar in de maand november vraagt Movember aan mannen over de hele wereld om hun snor (moustache en vandaar movember) te laten groeien met als doel geld in te zamelen voor prostaatkankeronderzoek. Nederland is één van de veertien landen die dit jaar deelnemen en ik ben één van de mannen die gedurende de hele maand november zijn snor gaat laten staan. Daarmee haal ik geld op voor het Nederlands Kanker Instituut. Maar ik ben ook gedurende 30 dagen een sprekend uithangbord dat bij kan dragen aan bewustwording ten aanzien van prostaatkanker. Ik zal dagelijks in gesprekken met opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers, maar ook bij de fietsenmaker op de hoek moeten uitleggen waarom ik ineens een grote borstelsnor draag. Vervolgens kan ik hen meteen vertellen dat er in Nederland iedere vier uur iemand sterft aan de gevolgen van prostaatkanker, dat dit jaar 9500 landgenoten te horen krijgen dat zij prostaatkanker hebben en ik kan hen vooral ook wijzen op de voorzorgsmaatregelen die zij kunnen nemen om hun kans op prostaatkanker te verkleinen.

In deze tijd van bezuinigingen is voor wetenschappelijk onderzoek steun vanuit andere hoek dan alleen de overheid meer dan ooit noodzakelijk en juist dat element spreekt mij in deze snorrenactie erg aan. Ruud Gullit en Marc-Marie Huijbregts laten de gehele maand november hun snor staan, net als een aantal Tweede Kamerleden van verschillende partijen. Met behulp van deze bekende Nederlanders worden individuen zoals ik aangespoord om als een soort 21e eeuwse mecenas de kankeronderzoekers van financiële middelen te voorzien, zodat ze zich volledig kunnen wijden aan hun wetenschappelijk onderzoek.

Tegelijkertijd neemt ook een groot aantal kleine en grote ondernemingen hun verantwoordelijkheid. Zij doen mee met de snorrencampagne en tonen daarmee aan dat zelfs in tijden van crisis het maatschappelijk belang gediend kan worden.

Als ondernemer boeit deze actie mij mateloos. Het toont aan dat een krachtig idee, hoe belachelijk het in eerste lezing ook moge klinken, gekoppeld aan een creatieve en gedisciplineerde uitvoering ook in een onzekere markt altijd verkoopt. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 700.000 deelnemers. En de teller loopt nog altijd.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman
Sponsor mijn snor viaStrictly_GetDomain(‘ http://mobro.co/alexklusman‘,’http://mobro.co/alexklusman’)

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com