Vandaag verschenen in het #FD

Verhuizing

Afgelopen zaterdag introduceerde Bas Heijne in zijn wekelijkse column in het NRC Handelsblad de zogenaamde Groupon-politiek, ‘het stelt niks voor, maar het lijkt heel wat.’ Volgens Heijne heeft zelfs de PvdA het nu ontdekt, aangezien kandidaat-voorzitter Hans Spekman heeft aangegeven dat hij het partijkantoor van de chique Herengracht in Amsterdam naar een meer volkse wijk wil verplaatsen. Andere criticasters vallen Heijne bij en roepen Spekman op om het vooral te hebben over de (lange termijn) visie die hij met de PvdA voor ogen heeft. Heijne meent dat dit soort kleine symboolpolitiek achterhaald is en ik ben het hartgrondig met hem oneens.

De fysieke plek van waaruit je als politieke partij, maar ook als bedrijf, instituut of organisatie, opereert is in mijn ogen wel degelijk van belang. Het draagt samen met andere factoren (zoals missie, visie, mensen, producten) bij aan je identiteit. De verhuizing in 1996 van Ajax vanuit stadion De Meer midden in een Amsterdamse wijk, naar de AmsterdamArena aan de rand van de stad in een anoniem kantoren- en winkelgebied, is tot op de dag van vandaag bron van vele discussies over de identiteit van de club. In een geheel andere branche besloot het gerenommeerde advocatenkantoor De Brauw Blackstone & Westbroek twee jaar geleden haar statige Haagse hoofdkantoor, in de volksmond de Rode Olifant genoemd, te verruilen voor de Amsterdamse ZuidAs. Ik durf te beweren dat internationale geloofwaardigheid en een meer zakelijke uitstraling daarbij een rol hebben gespeeld.

Ook als ik kijk naar mijn eigen bedrijf dan heeft de plek van ons kantoor altijd een belangrijke rol gespeeld. Als jonge honden begonnen we twaalf jaar geleden in de Amsterdamse Jordaan op een zolderverdieping boven onze stamkroeg. Al snel volgden nog drie verdiepingen, nog steeds in de Jordaan en nog altijd boven door ons en door ons personeel veel bezochte kroegen. Het ongedwongene van onze kantoren midden in de stad was niet alleen aantrekkelijk voor onze medewerkers, maar ook – zo vermoedden wij – voor onze opdrachtgevers. Naarmate ons bedrijf en daarmee onze opdrachten en opdrachtgevers groter werden, klonk de roep om een verhuizing steeds luider. Naast een iets meer serieuze uitstraling, wilden wij kostte wat kost openheid en transparantie uitstralen en het unieke karakter van een bedrijf midden in de Amsterdamse binnenstad behouden. Dus zitten we nu in een groot winkelpand, met glazen pui, midden in de Jordaan.

Ik ben ervan overtuigd dat de voorgenomen verhuizing van het partijkantoor van de PvdA een belangrijke stap in het terugwinnen van het verloren gegane vertrouwen en identiteit kan zijn. Spekman geeft aan te willen zitten ‘daar waar het gebeurt’, om zo theorie en praktijk met elkaar in botsing te laten komen. Op die manier nodig creëert hij een gevoel van urgentie om mensen mee te krijgen met daadwerkelijke veranderingen en tegelijkertijd laat hij meteen zien dat zijn veranderingen niet alleen maar loze woorden en beloften zijn.
Nou vooruit Bas Heijne, noem het voor mijn part symboolpolitiek maar dan wel verdomd functionele symboolpolitiek.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com