What doesn’t kill you makes you stronger

Vier maanden geleden verliet ik met mijn Hannibal Lecter masker in mijn rugzak op mijn vriend Stevens voor de laatste keer de bestralingsbunker van het VUmc. Vijfentwintig keer was ik met de hypermoderne rapid arc bestraald aan de brughoektumor aan het begin van mijn rechtergehoorgang, ergens diep in mijn hoofd.

Vijfentwintig keer ook was ik met alle zorg omringd geweest door een geweldig team van bestralingsartsen en radiotherapeutisch laboranten. Even plotseling als de bestralingen zes weken eerder waren begonnen stond ik op een koude woensdagmiddag in februari ineens buiten. Moederziel alleen. In de hoop dat de giftige stralen hun werk gedaan hadden en met de wetenschap dat ik dat pas over twee jaar zou horen.

Nu vier maanden later heeft het normale leven grotendeels zijn loop weer hervonden. Ik werk weer full-time, al is dat minder full-time dan ik gewend ben, ik sport weer volop en onlangs ben ik zelfs weer uitgegaan en knetterlam geworden. Belangrijker nog, ik word steeds minder vaak gezien als ‘Alex die ziek is geweest en hoe zou het nu met ‘m gaan’.

Dat laatste is fijn en tegelijkertijd ook af en toe best frustrerend. Want ondanks het feit dat ik er door al het fietsen (wat een geweldige therapie is dat gebleken, dank daarvoor Bert Wagendorp) veel beter en gezonder uitzie dan ik in jaren heb gedaan en ik mijn grote bek weer regelmatig laat horen voel ik mij vaak ontzettend eenzaam en onzeker.

Lichamelijk vecht ik nog steeds een constante strijd tegen een danig verzwakte weerstand (wat zit er in vredesnaam in die stralen?) en geestelijk maak ik mij vaker dan mij lief is grote zorgen over de constante tintelingen in de rechterkant van mijn gezicht en mijn afnemende gehoor aan diezelfde kant. Ga ik mij ooit weer 100% fit voelen en wat als de bestralingen niet het gewenste effect blijken te hebben gehad?

Die vragen van onzekerheid spoken constant door mijn hoofd, terwijl ik tegelijkertijd denk te voelen dat mijn omgeving verder wil. Het bestralingsboek kan dicht, tijd voor nieuwe avonturen. Zover ben ik alleen nog niet. Zo sterk voel ik mij ook nog niet. Maar het komt goed. Een week of twee geleden las ik een prachtig interview in de Volkskrant met een Nederlandse ondernemer in Afrika, waarin één zin mij vooral is bijgebleven: ‘what doesn’t kill you makes you stronger’.

En zo is het, u hoort weer van mij. To be continued.

 

Share →
 • A Hazenberg

  Alex,
  Die onzekerheid weet je van zelf een plaats te geven. Dat komt net als de rest allemaal vanzelf bij het weer inpassen in dat rare netwerk van verplichtingen wat wij in Nederland een werkzaam leven noemen.
  Blijf sporten en houdt je lichaam gezond, dan komt je geest, zeker gezien al je activiteiten er vanzelf ook naast te staan en dan zul je over een paar jaar terugkijkend inderdaad kunnen vaststellen dat je sterker bent dan voor die periode.
  Ik hoop dat de ongewenste gevolgen van de bestralingen je bespaard blijven, maar blijf wel in je achterhoofd houden dat die er kunnen zijn, want dan ben je alerter op de mogelijke eerste signalen, waarna je actie kunt ondernemen om die gevolgen zo goed mogelijk te beperken.
  Eenzaam zal jij je blijven voelen, dat is nu eenmaal het lot van de “rare cancer patients”. Je komt niet zo vaak lotgenoten “in het wild” tegen. -:)
  Leef, geniet en doe wat je kunt, wilt en moet doen samen met de dierbaren om je heen. van hen kun je nu beter genieten dan voorheen, dus dat is al een bonus.
  Groeten,
  Aldert

 • Marburg02

  Lieve alex. Prachtig geschreven. Ik snap je eenzaamheid en je zorgen. En ik bid ( hoewel ik dat moelijk vind) en hoop dat het vreselijke weg is. Ik hoop met je mee!! Gwo for it!!

 • Marburg02

  Marburg02@hotmail.com is marjolein van der waal. Ging niet helemaal goed

 • Mariannezw

  Even een toelichting op mijn tweets, want dit vraagt om meer dan 140 tekens. Je beschrijft juist zo prachtig en open en kwetsbaar hoe dit alles je in zeker zin ook zwakker heeft gemaakt. Met eenzaamheid en angst en tintelingen en meer lichamelijk ongemak. Niet alle clichés zijn waar. Ik maak me altijd een beetje boos als mensen in een poging tot troost dingen zeggen als “what doesn’t kill you makes you stronger.” Want dat is gewoon niet zo. Het is diezelfde PinkRibbonblijheid waar ik me al jaren tegen verzet. Je hebt ook gewoon het recht om te rouwen om je ziekte. En verdriet te hebben. En boos te zijn. En natuurlijk zet je daarna je schouders er weer onder. En ga je door. En ben je dankbaar dat je door kunt, wat velen niet gegund is. Maar juist accepteren dat er een stuk van je kracht is weggevallen door je ziekte hoort ook bij de revalidatie. Hoe dan ook, respect voor je openheid. Of je er nou sterker of zwakker uitkomt.

 • Alex Klusman

  Dank je wel Aldert. Ik zat net toevallig een oude comment van jou terug te lezen. Je bent zeer consistent in je adviezen. Mooi hoor.

 • Alex Klusman

  Dank je wel voor je lieve reactie. Tot snel, liefs voor Martijn en de boys.

 • Alex Klusman

  Dank je wel Marianne en ik ben het ook met je eens. Overigens het erover schrijven helpt mij al enorm. tot snel, alex

 • Robbert Poort

  Alex, goedemiddag,
  Wat een indrukwekkend verhaal. Ik onderstreep het motto: ‘what doesn’t kill you makes you stronger’. Wat fietsen betreft, heb je volkomen gelijk. Ik fiets sinds januari 2011 weer. Na 24 jaar. Te trots als “een blank Europees haantje” weigerde ik jarenlang om op een 3Wieler te fietsen. Had het veel eerder moeten doen, 15 kilo lichter en een betere motoriek gekregen. En fit!

  Vrijheid om te aanvaarden. zelf beschouw ik mijn operatielittekens op mijn hoofd als een landkaart. Die landkaart moet worden verreden in eigen tempo.

  Geloof me de onzekerheid wordt een referentiekader.

  Ik blijf je volgen. Alleen niet op de fiets.

 • Alex Klusman

  Beste Robbert,
  Dank voor je mooie reactie. Onzekerheid wordt een referentiekader. Die ga ik zeker onthouden.
  Groet, alex

 • Richard

  Op de dag dat jij dit schreef liep ik naar buiten met mijn masker, inmiddels twee weken geleden ook na 25 bestralingen van mijn brughoek, helaas was dokter L niet aanwezig, weggegaan zonder een eindgesprek vreemd gevoel, de dinsdag daarna meteen weer aan het werk. Ik probeer ‘gewoon’ het leven weer op te pakken maar het blijft vreemd.

 • Robbert Poort

  “Dat het leven gewoon oppakken” vreemd is, snap ik heel goed. Volgens mij is niets menselijks ons vreemd wanneer je op wat voor een manier geïnstitutionaliseerd bent geweest. En plots mag/moet je het “alleen” doen.
  Nu even iets van alle dag weer, ik zit sinds een dag op Facebook. Wat een heisa. Heb een vriendschapsvoorstel gedaan. Tevens wil ik de uitspraak : “What doesn’t Kill you makes you stronger.”, plaatsen.
  Hopelijk heb je geen bezwaar.
  Wat jij doet via dit medium daar droomde ik van in 1987 toen ik tijdens Ajax-Zaragossa( halve finale ECII, wonnen we natuurlijk) op de tribunes van het Olympisch Stadion mijn eerste zware hersenbloeding kreeg. Ik belandde die avond in het VU i.p.v. op het Leidseplein. Ik heb destijds in mijn revalidatieperiode alles aan het papier in mijn multomap toevertrouwd.
  Blijf vertellen wat er speelt!

 • Alex Klusman

  Beste Richard,

  Wat fijn dat die bestralingen erop zitten. Koester het masker en de herinneringen aan die benauwde momenten vastgeklonken aan de bestralingstafel.
  Raar inderdaad hoe je na 25 bestralingen ineens weer ‘buiten’ staat, zonder handleiding wat je te wachten kan staan.
  Tot op de dag van vandaag (inmiddels vier maanden geleden) probeer ik het zelf maar een beetje uit te vinden. En nog loop ik wekelijks tegen de lamp. Vooral het feit dat mijn geest meer wil dan dat mijn lichaam toch uiteindelijk aan blijkt te kunnen is lastig.
  Dit weekend moest ik een iets te fanatieke fietsrit toch weer bekopen met een lichamelijke terugslag. Een paar kilometer aanzetten met gemiddelde snelheden van tegen de 50km/uur had ik niet moeten doen.
  Nou ja, veel succes. En mail me als je vragen hebt,

  groet,

  alex

 • Alex Klusman

  Hey Robbert,
  Op facebook zijn we inmiddels vrienden.
  Man wat een heftig verhaal van jou. Was die wedstrijd tegen Zaragossa niet ook de wedstrijd van Oulida? Hij zou de nieuwe verlosser worden?
  Je kan alles wat je aan het papier hebt toevertrouwd natuurlijk nog altijd delen!

  Groet, alex

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com