In een heel cheesy liedje uit de begin jaren negentig van de vorige eeuw zingt Vanessa Williams ‘save the best for last‘ en zo voelde het vandaag ook. In tegenstelling tot de vierentwintig voorafgaande bestralingen, waarbij ik probeerde pas zo laat mogelijk af te dalen naar de bestralingsbunker van de VU om maar zo kort mogelijk plaats te hoeven nemen in Wachtruimte A, was ik vandaag drie kwartier te vroeg.

Ik had er niet bij nagedacht, het gebeurde gewoon. Alsof ik onbewust extra lang wilde genieten van de laatste keer in het Hannibal Lecter masker. Voor het eerst in al die vijfentwintig keer dat ik plaatsnam in de wachtruimte raakte ik ook echt in gesprek met een tweetal medepatiënten. Tot vandaag had ik dat contact, uit zelfbehoud, angstvallig gemeden. Bang als ik was om een bak aan ellende over me uitgestort te krijgen. Maar vandaag kon ik, ietwat egoïstisch, opgetogen melden dat ik opging voor mijn laatste bestraling.

Ineens was het zover en werd ik voor de laatste keer opgehaald en naar de sluis begeleid. En zo gespannen als ik ruim een maand geleden mijn eerste behandeling onderging zo relaxed ging de laatste. Het voelde alsof het masker minder strak zat dan alle voorafgaande sessies en voor het eerst heb ik de geur van de bestraling niet geroken. Sterker nog, ik ben vandaag zelfs tot tweemaal op de bestralingstafel, met het masker op, in slaap gevallen.

Zo onwerkelijk als het half januari allemaal begon, zo abrupt was het vanmiddag ineens voorbij. Het masker mocht ik meenemen, ter herinnering of voor de verkleedkist van mijn zoons. Met een doos bonbons nam ik afscheid van alle aardige laboranten. Tot mijn opluchting bleek Dr. L ziek te zijn en kon de officiële ‘outtake‘ geen doorgang vinden. Begin maart mag ik nog een keertje terugkomen. Gewoon om het af te leren.

Share →
 • Nancy

  Wow, you made it! Dank voor al je updates: het was mooi om te lezen hoe je het allemaal hebt ondergaan Veel sterkte ook nog de komende tijd. Bij mijn moeder kwam de vermoeidheid eigenlijk toen pas los. Neem de tijd voor jezelf en je dierbaren!

 • Anonymous

  Hey Nancy, dank je wel. En ja, dat heb ik ook al van anderen gehoord. Nu eerst lekker een week uitwaaien aan het strand in Zeeland. I’ll keep you posted.

 • Info

  Jezus gast, gefeliciteerd en respect!!!

 • Eg

  Geweldig Alex! Enorm veel respect en bewondering voor hoe je je er doorheen geslagen/geschreven hebt.
  Mede namens mn familie spreek ik de wens uit dat het verder goed zal gaan/komen met je.
  Hoop je echt snel te kunnen zien.
  Grtz,
  Eg.

 • Robaarts

  …KNALLER!!!

 • Gister bevrijdingsdag, geniet van je herwonnen vrijheid en veel plezier!

 • Miranne

  Wat bijzonder om dit allemaal te mogen lezen Alex. Dank daarvoor en nu lekker naar Zeeland….geen betere plek om uit te waaien en dit avontuur te verwerken.

  Liefs,

  Miranne

 • Richard

  Twee weken geleden zat ook ik bij Dokter L, ook mag 25 bestralingen krijgen, mijn MRI en CT moeten nog gemaakt worden. Ik heb er twee weken over gedaan voordat ik de moed heb kunnen verzamelen om je Blog te lezen, bedankt voor je Blog nog 25 te gaan.. Richard

 • Alex Klusman

  Beste Richard,
  Heel veel sterkte. Je mag mij altijd mailen of mailen voor raad of gewoon om je ervaringen te delen. Ik ben nu 6 weken geleden voor het laatst bestraald. Zit weer achter mijn laptop op kantoor en zag gisteren in Heerenveen Ajax met 5-0 winnen.
  Gegroet, alex

 • Pingback: Door de pijngrens | Klusman.com()

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com